Nieuws
7 t/m 17 september 2023 — Amsterdam
NTF
Pro
Search

Oorlog en vrede


Frascati Producties | Florian Myjer & Kim Karssen

Foto: Bas de Brouwer
Foto: Bas de Brouwer
Foto: Bas de Brouwer
Foto: Bas de Brouwer
Foto: Bas de Brouwer
Foto: Bas de Brouwer
wo 9 sep
20:00
Frascati
do 10 sep
20:00
Frascati
vr 11 sep
20:00
Frascati
wo 9 sep
20:00
Online
do 10 sep
20:00
Online
vr 11 sep
20:00
Online

Frascati - Grote Zaal | 1u en 15 min

Op 9 september kun je een ‘Masterclass recensie schrijven’ volgen bij Hein Janssen.

Tolstojs meesterwerk Oorlog en Vrede als wapen tegen de spruitjesmentaliteit. Een gids voor het moderne leven.

Florian Myjer en Kim Karssen beklimmen de Mount Everest van de wereldliteratuur: Tolstojs Oorlog en Vrede. Het is geen gewone romanbewerking, maar een persoonlijke, explosieve, megalomane toneelavond. De personages van Tolstoj leven groots en meeslepend. In ijskoude Russische winters wordt familiekapitaal vergokt, veel te jong en gruwelijk gestorven en hart na hart gebroken. Op de achtergrond woedt Napoleons veldtocht tegen Rusland. De tegenstelling met Nederland anno nu kan niet groter zijn: wij leven veilig, verlangend en bang.

Met Oorlog en Vrede in de hand dompelen twee jonge theatermakers zich onder in de vraag der vragen: Hoe moeten wij leven?

“Het spelplezier spat er vanaf bij het tweetal, ook omdat ze alle ruimte geven aan ironische terzijdes en dwaze slapstick om die malle Tolstojaanse grandeur van een dubbele bodem te voorzien.”★★★★ (NRC)

Theatermakers Kim Karssen en Florian Myjer stellen zichzelf voor de schijnbaar onmogelijke opdracht om het gehele meesterwerk van Tolstoj op de planken te brengen en komen verrassend goed uit de strijd. Ze weten de sfeer van het boek op een originele manier te vertalen in een ingenieus en verbeeldingsvol decor en aanstekelijk spel. De performers verweven moeiteloos anekdotes over hun eigen leven door het originele verhaal. Op deze manier verbinden deze makers het eeuwenoude Russische verhaal met 21e-eeuwse, westerse millennial problematiek. Er is ruimte voor grote epische verhalen en meeslepende emoties, maar ook voor zelfspot en kritische reflectie op hun eigen leven. Een heerlijk aanstekelijke voorstelling van twee ijzersterke performers.

Ze vertolken heerlijk speels, romantisch en absurdistisch hoe de karakters uit het boek worstelen met het leven. Als kleine kinderen met een verkleedkist, maar dan intelligent en met een tintelende tekst.

Florian Myjer en Kim Karssen vertalen het boek Oorlog en Vrede van Tolstoj op een uiterst succesvolle manier naar het toneel.

van en met Florian Myjer en Kim Karssen

eindregie Timothy de Gilde
kostuums Hanne Pierrot
geluidsontwerp Jelle Hoekstra
decor Joey Schrauwen
met dank aan De Warme Winkel
campagnebeeld Lonneke van der Palen
lichtontwerp Barbara de Beer
productie Frascati Producties

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Venster sluiten