5 t/m 15 september 2024 Amsterdam

Recht

De Veenfabriek

Foto: Renate la Poutré
Foto: Renate la Poutré
Foto: Renate la Poutré
Foto: Renate la Poutré

Tickets

14 sepBijlmer Parktheater

do 14 sep
20:00
Bijlmer Parktheater

Phi Nguyen is voor zijn rol in Recht genomineerd voor de Louis d’Or 2023

Recht

De Veenfabriek

In een broeierige nachtclub proberen mannen met macht de wereld rechtvaardiger te maken. De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens bestaat 75 jaar en er moet een speech geschreven worden. Maar eerst hebben we het nog even over staatsimmuniteit en herstelbetalingen. Over de sollicitatiegesprekken van vanmiddag en over het belang van het maatschappelijk debat. Waarom is alles zo verdomd oneerlijk?

Terwijl de drank rijkelijk vloeit, pogen ze de wereldproblemen voor eens en altijd op te lossen. In een cocktail van mansplaining en paaldans; met de whisky op tafel en afgeleid door het entertainment van de nacht proberen deze ‘mannen met macht’ uit alle macht het goede te doen.

Recht is geschreven en geregisseerd door Joeri Vos. Hij woonde zaken van het Internationaal Strafhof en Gerechtshof in Den Haag bij en ging in gesprek met advocaten, rechters en officieren van justitie. Hij vroeg hen naar de praktische gang van zaken, naar hun idealisme, frustraties en smeuïge verhalen over feestjes na werktijd. Hoe gaan ze om met de druk en verantwoordelijkheid die hun werk met zich meebrengt?

In Recht speelt Nguyen een Zuidas advocaat. In zijn rolopvatting van deze innerlijke verscheurde man schakelt hij moeiteloos van zelfingenomen zelfvertrouwen naar wroeging en compassie. Hij speelt trefzeker met ironie, wanhoop, lichtheid en ernst. Deze dubbelheid en gelaagdheid geven behalve het persoonlijke conflict van de advocaat ook de porté van de hele voorstelling weer.

Nguyen en Haufe spelen weergaloos, ritmisch, weird. Ze zijn vreselijk, ze zijn aandoenlijk, ze zijn onuitstaanbaar en alles wat we hebben.

Hilarisch theater over serieuze vraagstukken.

Het geinige gepingpong van spreektaalzinnetjes en inside jokes tussen de twee ontwikkelt zich moeiteloos tot snedige filosofische gedachten.

tekst en regie Joeri Vos

muzikaal leider Bastiaan Woltjer
muziek en spel Phi Nguyen, Roland Haufe, Niki Verkaar, Shanice Redan, Milena Haverkamp, Bastiaan Woltjer en Berend Jak
installatie John van Oostrum
kostuumontwerp Vita Coenen en David Fikkert
vormgever Mats Boswijk
choreografie advies Klaus Jürgens
productieleiding Diane du Pont
techniek Roland Dirkse en Joris Schipper
publiciteit en marketing Kelly de Haan

Tickets

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Het Nederlands Theater Festival houd je met plezier op de hoogte van nieuws over het festival. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven door ‘Unsubscribe' aan te klikken onderaan onze nieuwsbrieven.

Venster sluiten