7 t/m 17 september 2023 — Amsterdam
Cart
Search

Recht


De Veenfabriek

Foto: Renate la Poutré
Foto: Renate la Poutré
Foto: Renate la Poutré
Foto: Renate la Poutré
do 14 sep
20:00
Bijlmer Parktheater

Bijlmer Parktheater | 75 minuten

Phi Nguyen is voor zijn rol in Recht genomineerd voor de Louis d’Or 2023

In een broeierige nachtclub proberen mannen met macht de wereld rechtvaardiger te maken. De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens bestaat 75 jaar en er moet een speech geschreven worden. Maar eerst hebben we het nog even over staatsimmuniteit en herstelbetalingen. Over de sollicitatiegesprekken van vanmiddag en over het belang van het maatschappelijk debat. Waarom is alles zo verdomd oneerlijk?

Terwijl de drank rijkelijk vloeit, pogen ze de wereldproblemen voor eens en altijd op te lossen. In een cocktail van mansplaining en paaldans; met de whisky op tafel en afgeleid door het entertainment van de nacht proberen deze ‘mannen met macht’ uit alle macht het goede te doen.

Recht is geschreven en geregisseerd door Joeri Vos. Hij woonde zaken van het Internationaal Strafhof en Gerechtshof in Den Haag bij en ging in gesprek met advocaten, rechters en officieren van justitie. Hij vroeg hen naar de praktische gang van zaken, naar hun idealisme, frustraties en smeuïge verhalen over feestjes na werktijd. Hoe gaan ze om met de druk en verantwoordelijkheid die hun werk met zich meebrengt?

In Recht speelt Nguyen een Zuidas advocaat. In zijn rolopvatting van deze innerlijke verscheurde man schakelt hij moeiteloos van zelfingenomen zelfvertrouwen naar wroeging en compassie. Hij speelt trefzeker met ironie, wanhoop, lichtheid en ernst. Deze dubbelheid en gelaagdheid geven behalve het persoonlijke conflict van de advocaat ook de porté van de hele voorstelling weer.

Nguyen en Haufe spelen weergaloos, ritmisch, weird. Ze zijn vreselijk, ze zijn aandoenlijk, ze zijn onuitstaanbaar en alles wat we hebben.

Hilarisch theater over serieuze vraagstukken.

Het geinige gepingpong van spreektaalzinnetjes en inside jokes tussen de twee ontwikkelt zich moeiteloos tot snedige filosofische gedachten.

tekst en regie Joeri Vos

muzikaal leider Bastiaan Woltjer
muziek en spel Phi Nguyen, Roland Haufe, Niki Verkaar, Shanice Redan, Milena Haverkamp, Bastiaan Woltjer en Berend Jak
installatie John van Oostrum
kostuumontwerp Vita Coenen en David Fikkert
vormgever Mats Boswijk
choreografie advies Klaus Jürgens
productieleiding Diane du Pont
techniek Roland Dirkse en Joris Schipper
publiciteit en marketing Kelly de Haan

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Het Nederlands Theater Festival gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je op de hoogte te houden van ontwikkelen omtrent het programma van het festival. Laat ons hieronder weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken in de voettekst van elke email die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via kantoor@tf.nl. We zullen jouw gegevens met respect behandelen. Bezoek onze website www.tf.nl voor meer informatie over onze privacypraktijken en ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen gebruiken voor de door jouw aangegeven doeleinden. We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices.

Venster sluiten