Nieuws
7 t/m 17 september 2023 — Amsterdam
NTF
Pro
Search

Sartre & de Beauvoir


Het Zuidelijk Toneel | Stefaan van Brabandt

© Koen Broos
© Koen Broos
© Koen Broos
© Koen Broos
© Koen Broos
wo 7 sep
20:00
De Brakke Grond

Brakke Grond Expo | 2 uur

Vrijheid is wat je doet met wat je wordt aangedaan.

Filosofie op de planken: een gouden combinatie. In Sartre & de Beauvoir kijken de cultfiguren van het Franse existentialisme terug op hun leven en denken. En op de liefde, évidemment. Altijd weer die liefde. Bejubeld theatermaker en filosoof Stefaan van Brabandt slaat weer toe met deze filosofische dialoog. Je krijgt eindelijk inzicht op de vragen waarom we “gedoemd zijn tot vrijheid”; wat De Beauvoir bedoelt met de moraal van de dubbelzinnigheid en wat het betekent om authentiek mens te zijn? Jouw portie verantwoorde ontspanning.

Spel is in handen van Vlaanderens droomkoppel Frank Focketyn en Sien Eggers. Beiden zijn komische grootheden, hun liefde voor het theatervak is doordesemd met spelplezier. Stefaan van Brabandt bewijst nog maar eens dat een straffe tekst het mooiste vertrekpunt is voor een getalenteerd acteur. Stefaan maakt de redeneringen van Sartre & de Beauvoir actueel en prikkelend, genuanceerd en daarmee des te overtuigender.

Na drie succesvolle filosofen-monologen SocratesMarx en Spinoza, met topacteurs als  Bruno Vanden Broecke, Johan Heldenbergh / Frank Lammers en Han Kerckhoffs, creëerde Stefaan Van Brabandt nu samen met vaste dramaturg Wannes Gyselinck een dialoog tussen Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir. Daar keken we collectief naar uit, en dat vertrouwen werd niet beschaamd. Wel integendeel.

Sartre & De Beauvoir’ is zó meeslepend uitgevoerd dat je bijna hallucinerend de zaal uit loopt.

Lichtvoetigheid en diepgang zijn verenigbaar, bewijzen Frank Focketyn en Sien Eggers. Als het filosofenkoppel Sartre en De Beauvoir brengen ze een prachtig duet.

Met een vloeiende pen giet Van Brabandt de levens van beide filosofen, en de liefdevolle verstrengeling van die levens, in een theaterdialoog.

© Koen Broos
© Koen Broos
© Koen Broos
© Koen Broos
© Koen Broos

Spel Sien Eggers & Frank Focketyn

Tekst & regie Stefaan Van Brabandt
Dramaturgie Wannes Gyselinck
Artistiek Advies Piet Menu, Petra Van Brabandt, Peter Van den Eede
Kostuumontwerp Ilse Vermeulen
Techniek Dimitri Devos
Productie Diane du Pont
Met de steun van Literatuur Vlaanderen

Sartre & de Beauvoir is een coproductie van: Het Zuidelijk Toneel, De Verwondering en Arenberg Antwerpen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Venster sluiten