Slachthuis vijf
Theater Rotterdam | Erik Whien
Grote Zaal ITA | 1 uur en 30 min
Op zondag 4 september is de voorstelling ook online via ITA LIVE te bekijken.
Slachthuis vijf wordt vaak omschreven als anti-oorlogsboek, maar het is alles door elkaar: existentieel, hilarisch, spannend, sciencefiction en filosofisch.
Billy Pilgrim is losgeraakt van de tijd. De Amerikaanse soldaat kan in 1945 door een deur stappen, en ergens in 1965 naar buiten komen. Zo herbeleeft hij aan het eind van de Tweede Wereldoorlog het gruwelijke bombardement op Dresden en wordt hij tegelijkertijd door aliens ontvoerd en tentoongesteld op hun planeet Tralfamadore. Op die plek leert Billy dat de dingen niet anders kunnen gebeuren dan ze gebeuren. En dat alle dingen tegelijkertijd gebeuren.
In Slachthuis vijf zien we Billy aan de hand van gesprekken met zijn dochter Barbara en zoon Robert door het verleden, heden en toekomst schieten. De realiteit rondom hem valt langzaam uit elkaar en traumatische gebeurtenissen uit Billy’s leven krijgen daarmee een nieuwe plek en betekenis. Regisseur Erik Whien brengt het bijzondere meesterwerk van Kurt Vonnegut bij Theater Rotterdam naar de grote zaal, met acteurs Bram Suijker, Hannah Hoekstra en Jip van den Dool. Whien heeft de afgelopen jaren bewezen dat hij op weergaloze manier een boek naar het toneel kan brengen. Eerder maakte hij lovend ontvangen bewerkingen van Revolutionary Road van Richard Yates en Verdriet is het ding met veren van Max Porter.
Met Slachthuis vijf brengt regisseur Erik Whien bij Theater Rotterdam een verpletterend oorlogsverhaal op toneel. Met zijn heldere regiekeuzes en perfect gedoseerde acteursregie, bewijst Whien opnieuw één van de grootste regisseurs van nu te zijn. Door het ingeleefde spel klauwen de personages zich genadeloos in je vast. De voorstelling laveert tussen kleinmenselijk drama en het grote gebaar, doorbreekt schaamteloos de vierde wand en vuurt wonderbaarlijke toneelbeelden op de toeschouwer af die nog lang op het netvlies gebrand blijven.
Heel knap hoe Bram Suijker schijnbaar moeiteloos schakelt tussen de rol van verteller en die van Billy.
Een schitterend toneelbeeld.
Het openingsbeeld is adembenemend.
Bram Suijker vertolkt Billy Pilgrim in een fenomenale balanceer-act waarin een gedurfde, haast clowneske lichtvoetigheid een diepe tragiek verraadt.
Absurd, volstrekt origineel, zwartkomisch bij vlagen, en zeer doeltreffend.



Gebaseerd op het boek van Kurt Vonnegut