Nieuws
7 t/m 17 september 2023 — Amsterdam
NTF
Pro
Search

The State of the World – PUSSY RIOT: MARIA ALYOKHINA

Foto: Anna van Kooij
Foto: Anna van Kooij
vr 2 sep
17:00
ITA
vr 2 sep
17:00
ITA

ITA Grote Zaal | 60 min

De Staat van het Theater zit bij dagticket 1 september inbegrepen en The State of the World zit bij dagticket 2 september of het combiticket inbegrepen. Voor zowel De Staat van het Theater en The State of the World geldt dat deze (als enige onderdelen) ook los verkrijgbaar zijn.

In The State of the World schijnen internationale sprekers hun licht op zaken die op dit moment spelen in de wereld. De nieuwe jaarlijkse traditie op het Nederlands Theater Festival wordt dit jaar afgetrapt door niemand minder dan Pussy Riot-leider en activiste Maria Alyokhina (33), die eerder dit jaar uit Rusland vluchtte. Welke rol kunnen Nederlandse kunstenaars spelen om samen te staan met medemensen in nood, zowel in Oekraïne als in Rusland? Welke verantwoordelijkheid kan Nederland nemen? Wat zouden we op dit moment moeten doen?

In The State of the World reflecteert een gezaghebbende internationale spreker op de maatschappelijke rol van de podiumkunsten. The State of the World is daarmee een relevante aanvulling op de jaarlijkse Staat van het Theater, de openingsspeech van het Nederlands Theater Festival waarin juist iemand uit de sector zelf reflecteert op actuele ontwikkelingen binnen en buiten de theatersector.

Na het geruchtmakende optreden van de Russiche performanceband Pussy Riot in een kathedraal in Moskou in 2012 – waarin ze onder meer de Maagd Maria opriepen om Poetin te verdrijven – zat Maria Alyokhina twee jaar gevangen in een Russische strafkolonie. De Russische machthebbers plaatsten meerdere leden van Pussy Riot op een lijst van zogenoemde buitenlandse agenten om hen te intimideren en hun invloed te beperken. Alyokhina had eerder opgeroepen tot demonstraties tegen de gevangenneming van Alexei Navalni. Kort daarna ging ze in hongerstaking. Sinds vorige zomer zat ze nog zes keer in de gevangenis. Eerder dit jaar slaagde Alyokhina erin Rusland te ontvluchten. Vermomd als maaltijdbezorger stak de politiek activiste, die op Poetins zwarte lijst staat, de grens over naar Litouwen: eerder kreeg ze te horen dat haar huisarrest zou worden omgezet in detentie in een strafkolonie.  The New York Times heeft ook onlangs een uitgebreid en boeiend artikel geschreven over Maria en haar recente vlucht uit Rusland.

Meer dan een punkband profileert Pussy Riot zichzelf als een radicale beweging. Het kunstcollectief staat bekend als feministisch, pro-lhbti en anti-Poetin. Pussy Riot is deze zomer vanuit Litouwen op tournee door Europa. Vanwege de oorlog in Oekraïne is de tour, een elektronische rockopera gebaseerd op het boek Riot Days, dat Alyokhina schreef over haar ervaringen in een Russisch strafkamp, omgedoopt tot ‘anti-oorlogstournee’.

Tijdens The State of the World zal Alyokhina geinterviewd worden door Mounir Samuel: politicoloog, meervoudig bekroond journalist, auteur van twaalf boeken, performance artiest en cultureel ondernemer die werkt op de scheidslijnen van politiek, media, kunst en cultuur

Het interview met Maria Alyokhina zal in het Engels worden gehouden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Venster sluiten