Programma
& Tickets
5 t/m 15 september 2019 — Amsterdam
NTF
Pro
Search

Studio Shehrazade


Kloppend Hert & ARSENAAL | Haider Al Timimi & Gorges Ocloo

© Bart Grietens
wo 11 sep
20:00
Brakke Grond

‘Radicaal, grappig, schurend’, zo betitelt De Standaard deze voorstelling over de zoektocht naar een plek om vrij te zijn van vooroordelen en wijzende vingertjes. Studio Shehrazade is zo’n plek. Daar vinden twee mannen, een Ghanees en een Irakees, elkaar. Daar sneuvelen de taboes. What happens in the Box, stays in the Box.

Deze danstheatervoorstelling is geïnspireerd op de fotostudio Studio Shehrazade in Beiroet, die eind jaren veertig opende. Libanezen lieten zich hier discreet fotograferen. Hun ware aard en geheimste fantasieën brachten ze hier in beeld. For their eyes only.

De uit Irak afkomstige theatermaker en danser Haider Al Timimi (mede-oprichter van Kloppend Hert) en de in Ghana geboren muzikant en theatermaker Gorges Ocloo (die van politieke incorrectheid houdt) maken van Studio Shehrazade een poëtische en zeer geestige voorstelling over genderdifferentiatie. Het dominante manbeeld zetten ze volledig op zijn kop met een homo-erotische scène, een grote maffe transgenderhaan en een dictator achter een kinderwagen.

Met een danstheatervoorstelling voor 15+ verbrijzelen Haider Al Timimi en Gorges Ocloo in één extravagante vertoning onze bekrompen opvattingen over ras, gender en seks. En het resultaat is nog vrolijk ook. Hun turbulente associaties van dialogen, muzieknummers, reflecties en mannenbeelden in alle mogelijke outfits en poses tonen niet zozeer de clichés, maar vooral de vrolijke transgressies van de gestelde ‘normen’. Vanuit hun unieke positie als kunstenaars met Irakese en Ghanese roots tonen zij met meesterlijke vrolijkheid – en milde spot – ons korset aan maatschappelijke regels. Het levert de meest bevrijdende boodschap van het seizoen op. En de chaos op de speelvloer? Die weerspiegelt de queerness in elk van ons.

spel en regie Gorges Ocloo, Haider Al Timimi

co-regie Renée Goethijn

choreografie Georgina Del Carmen Theunissen

Sluiten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!