5 t/m 15 september 2024 Amsterdam

Try Not To Know What You Know

Merel Severs | Theater aan de Rijn

Foto: Liza Kollau
Foto: Liza Kollau

Tickets

9 sepFrascati

za 9 sep
20:30
Frascati

Merel Severs is genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs 2023.

Een deel van het publiek kan plaatsnemen op bankjes op het podium.

Try Not To Know What You Know

Merel Severs | Theater aan de Rijn

Vechtfilms met Jean Claude van Damme, Bruce Lee of Sylvester Stallone. Eenlingen die de wereld met spierkracht, strijdlust en klappen een veiligere plek maakten. Wie wilde vroeger niet zo’n held zijn?

In de indrukwekkende fysieke theaterperformance Try Not To Know What You Know stappen Merel Severs en Milou van Duijnhoven een zelfgebouwde arena in, waarin ze zowel het verlangen naar als de afkeer van heldendom onderzoeken. Ze laten los wat ze denken te weten en doen een nieuw voorstel: in constante beweging, transformatief, fluïde en ambigu. Al spelend met martial arts, destructie, creatie en alles daar tussenin pogen ze zich te bevrijden uit het geconditioneerde lichaam waar geweld het lijkt te winnen van verbinding. In een voortdurende afwisseling tussen wel en niet in contact zijn met zichzelf en de ander, bouwen ze aftastend een universum waar ze met ongehoorde stemmen de beperkte beeldvorming binnenstebuiten keren. Wat willen zij bewegen in de wereld van nu?

Een ode aan een nieuwe, zoekende en falende vorm van heldendom in een indrukwekkende fysieke theaterperformance.

Twee getrainde mixed martial arts vechters warmen zich op in de ring. Het publiek zit om hen heen als in een arena en kijken neer op het canvas van goudglanzend isolatiefolie. Performers Merel Severs en Milou van Duijnhoven gaan de strijd aan. Fysiek, in stem en er wordt een mentaal spel gespeeld waarin de opponent wordt uitgedaagd verder te gaan dan de ander. In deze strijd weten Severs en Van Duijnhoven telkens nuances te leggen in hun spel. Merel Severs bewijst opnieuw zeer kundig transformaties vorm te geven als de lijven aantrekken en afstoten en de krachten van uiteenlopende genders worden getoond. Archetypen worden opgebouwd en met geweld onderuit geramd. De speler tonen liefde in hun fysieke spel, er is humor en er wordt geflirt met het publiek. Zo komen de makers tot een prikkelende fysieke voorstelling die de ‘norm’ voortdurend in twijfel trekt en een nieuw voorstel biedt voor het lijf en voor het hoofd.


 

Tussen de ratelende kettingen weten de performers toch onze blik uit vastgeroeste boeien te bevrijden. Na haar nominatie voor de BNG Bank Theater Prijs 2022 voor haar sterke solo Let Me Tell You Something You Already Know, over stalkgedrag, neemt Severs nu met Duijnhoven wederom een belangrijk onderwerp stevig in de houdgreep.

Try not to know what you know biedt een uitdagende mozaïek van identiteiten en werkelijkheden die continu kruisverbanden met elkaar aangaan, die drijft op de chemie tussen twee ijzersterke performers.

Concept Merel Severs

Performers en creatie Merel Severs & Milou van Duijnhoven
Dramaturgie Fernando Belfiore
Vormgeving Publik Universal Frxnd
Stuntcoordinator Geoffrey Thompson
Lichtontwerp Rob Daanen
Tekstfragmenten Alok Vaid Menon, Adrian Piper
Artistieke begeleiding en productie Theater a/d Rijn, aangesloten bij De Nieuwe Oost
Mede mogelijk gemaakt door Amarte Fonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst en Fonds21

Tickets

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Het Nederlands Theater Festival houd je met plezier op de hoogte van nieuws over het festival. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven door ‘Unsubscribe' aan te klikken onderaan onze nieuwsbrieven.

Venster sluiten