5 t/m 15 september 2024 Amsterdam
Cart
Search

Twelfth Night


Aluin

Foto: Sanne Peper
Foto: Sanne Peper
Foto: Sanne Peper
ma 11 sep
19:00
Bijlmer Parktheater

90 minuten

Sharlee Daantje is voor haar rol in Twelfth Night  winnaar van  de Zilveren Krekel

In deze sombere dagelijkse realiteit geeft Theatergroep Aluin je de mogelijkheid om te ontsnappen naar Illyrië, waar je ondergedompeld wordt in een wereld vol romantiek, muziek en genderfluïditeit.

In Twelfth Night spoelt hoofdpersoon Cesario aan op Illyrië. Daar ontdekt hij al snel dat dit weleens de plek kan zijn waar hij echt zichzelf kan zijn. Dit geeft hem zelfvertrouwen, zoveel zelfvertrouwen dat hem dit direct een baan oplevert bij hertog Orsinio. Orsinio is verliefd op Olivia, maar zij ziet hem totaal niet staan. Cesario wordt gevraagd om met zijn talent als woordkunstenaar Orsinio’s liefde over te brengen aan Olivia. Dit doet hij zo goed en met zoveel overtuiging, dat Olivia compleet van haar stuk wordt gebracht.

Twelfth Night is door Shakespeare geschreven als stiekem queer feestje binnen de normen van de zeventiende eeuw. Toentertijd werden alle rollen in Engeland door mannen gespeeld. Hierdoor kregen de liefdesscènes en genderverwarring een extra laag in de voorstelling. Theatergroep Aluin heeft schrijver Ayden Carlo gevraagd om Twelfth Night te bewerken tot een genderfluïde komedie van nu. Zoals Shakespeare het misschien eigenlijk had willen schrijven, maar wat in die tijd niet kon.

Sharlee Daantje windt in Twelfth Night iedereen om diens vinger met de fysieke manier van spelen en subtiele tekstbehandeling. Het stuk van Shakespeare is een etalage van verwarring over gender en identiteit, die bij Theatergroep Aluin nog eigentijdser met een queer perspectief wordt ingericht. Daantje blijft stijlvol en fluïde, leunt chill en nonchalant tegen het fundament van je geaardheid en checkt of er nog wat beweging in zit.

Shakespeares Twelfth Night is een komedie (…) geweldig getimede grappen, dubbelzinnige opmerkingen en muzikale hoogstandjes van de zeer charismatische cast.

Een swingend en spetterend feest vol heerlijke liefdesperikelen en genderverwarring (…) met een prikkelende levensles aan het eind: het gaat in de liefde niet om ‘kiezen of delen’, maar om lekker samen delen.’

Iedereen is vrij op het eiland Illyrië. Een hij mag een hen zijn, en als je een getekend snorretje op je gezicht later weg wil vegen, dan mag dat ook. Want, zoals opperfeestbeest Feste het treffend zegt: ‘Alles aan jou is jij, Cesario’.’

TEKSTBEWERKING Ayden Carlo

MUZIEK Willem Friede (New Cool Collective)

REGIE Victorine Plante

SPEL Jaike Belfor, Sacha Muller, Floyd Koster, Jilles Flinterman, Sharlee Daantje

FOTOGRAFIE Casper Koster & Hollandse Meesters, Sanne Peper

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Het Nederlands Theater Festival gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je op de hoogte te houden van ontwikkelen omtrent het programma van het festival. Laat ons hieronder weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken in de voettekst van elke email die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via kantoor@tf.nl. We zullen jouw gegevens met respect behandelen. Bezoek onze website www.tf.nl voor meer informatie over onze privacypraktijken en ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen gebruiken voor de door jouw aangegeven doeleinden. We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices.

Venster sluiten