5 t/m 15 september 2024 Amsterdam
Cart
Search

VECHT


Maxine Palit de Jongh, Nadia Amin, Zephyr Brüggen | Likeminds

Foto: Jean van Lingen
Foto: Jean van Lingen
Foto: Jean van Lingen
Foto: Jean van Lingen
za 16 sep
20:30
Likeminds

75 minuten

Genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs 2023
Nadia Amin is voor haar rol in Vecht genomineerd voor de Theo d’Or 2023
Theater Likeminds is in Amsterdam Noord, adres: Gedempt Hamerkanaal 203, 1021 KP Amsterdam.

 

Wat betekent het om uitgekleed te worden door de overheid? Wat betekent het om altijd op je hoede te moeten zijn voor je achternaam, je afkomst, je dubbele nationaliteit? Vecht maakt de verwoestende gevolgen van de toeslagenaffaire (waar tienduizenden ouders ten onrechte werden aangemerkt als fraudeur) voelbaar.

In deze aangrijpende monoloog, die Maxine Palit de Jongh in opdracht van Likeminds schreef op basis van het toeslagenschandaal, maken we de ondergang mee van Zafirah: een jonge levenslustige vrouw die werkt voor de juridische afdeling van een overheidsinstelling, twee kinderen opvoedt en geplet wordt in de racistische raderen van de overheid. Envelop na envelop valt op de mat, waarin Zafirah wordt aangemerkt als fraudeur. Ze moet betalen en boeten tot er niets meer van haar overblijft.

Vecht is een actueel theaterstuk over institutioneel racisme.

Nadia Amin neemt ons gedurende de voorstelling Vecht van LikeMinds aan de hand en leidt ons trefzeker door een achtbaan aan emoties. Zo onafwendbaar en onherroepelijk als de situatie van de vrouw is, is ook de podium-prestatie van Amin. Haar inspanning is zonder concessies en met de overgave die dit verhaal verdient.


 

Wat een tekst, wat een performance! De ontwikkeling van Zafirah van zorgeloze moeder tot een schim van zichzelf neemt bijna de vorm aan van een Grieke tragedie.

Maxine Palit de Jongh (28) wil juist het persoonlijke verhaal belichten en schreef Vecht. Het is een verstikkend en wanhopig verhaal. Eenzaam, maar ook krachtig en confronterend. Vecht is een monoloog van een vrouw die langzaam uiteenvalt door de eindeloze stroom van blauwe enveloppen.

Tekst Maxine Palit de Jongh

Spel Nadia Amin
Regie Zephyr Brüggen i.s.m. Nadia Amin
Vormgeving & Lichtontwerp Loes Schakenbos
Kostuum Eos Brüggen / Akelei Loos
Muziek Martin van Hees
Dramaturgie, tekst begeleiding Liet Lenshoek
Techniek Luca van Deurzen
Met dank aan Matthias de Koning, Ray Vaessen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Het Nederlands Theater Festival gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je op de hoogte te houden van ontwikkelen omtrent het programma van het festival. Laat ons hieronder weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken in de voettekst van elke email die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via kantoor@tf.nl. We zullen jouw gegevens met respect behandelen. Bezoek onze website www.tf.nl voor meer informatie over onze privacypraktijken en ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen gebruiken voor de door jouw aangegeven doeleinden. We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices.

Venster sluiten