7 t/m 17 september 2023 — Amsterdam
Cart
Search

Vogels


ITA-ENSEMBLE

Foto: Fabian Calis
Foto: Fabian Calis
Foto: Fabian Calis
Foto: Fabian Calis
ma 11 sep
19:30
ITA

Grote Zaal | 135 minuten

Ga naar de NTF Talkshow op 10 of 11 september voor een inleiding op de voorstelling. Wil je liever napraten? Bezoek dan ‘Het laatste woord’ de Aftertalk. Beide programma’s vinden plaats in de ITA Salon en zijn gratis toegankelijk. Meer informatie klik hier.

Yahya Gaier werd voor zijn rol in Vogels genomineerd voor de Arlecchino 2023
De rol van Eden, gespeeld door Hélène Devos, zal worden overgenomen door Janni Goslinga.
De rol van Wahida, gespeeld door Nastaran Razawi Khorasani, wordt overgenomen door Shirin Eissa

Deze voorstelling heeft Nederlandse, Duitse, Engelse en Arabische boventiteling.

Vogels van de Canadees-Libanese schrijver Wajdi Mouawad is een familiedrama tegen de achtergrond van het Palestijns-Israëlische conflict. Eitan, een joodse student in New York wordt verliefd op de Arabische Wahida, maar stuit op de onwrikbare houding van zijn vader die ‘de vijand’ niet in zijn familie wil toelaten. Eitan gaat op zoek naar zijn roots in Israël en belandt na een bomaanslag in het ziekenhuis. De familieleden verzamelen zich rond het ziekenhuisbed en brengen een lang verzwegen geheim aan het licht dat alle aannames over identiteit en vijandschap aan het wankelen brengt.

Alize Zandwijk introduceerde het werk van Mouawad in Nederland. Bij het Ro Theater regisseerde ze vier van zijn stukken, waaronder Branden. Ook in Vogels, dat ze eerder bij Theater Bremen regisseerde, staan oorlog en identiteit centraal. Het publiek wordt meegezogen in een spannende zoektocht die uiteindelijk alle personages dwingt om hun vooroordelen en afkomst tegen het licht te houden.

Zandwijk maakt van Vogels een muzikale en poëtische voorstelling waarin de acteurs op onnavolgbare wijze de complexe personages tot leven wekken.

In het magistrale Vogels van Alize Zandwijk staan twee jonge geliefden centraal, die met hun liefde ingaan tegen de wil van hun ouders: een van hen is Arabisch, de ander Joods. In de finale van de voorstelling wordt getoond hoe de verschillen die mensen zelf hebben aangebracht tussen Jood en Arabier, onmogelijk en onhoudbaar zijn.

Door het sterke stille spel van de acteurs speelt het drama zich net zo goed op hun gezichten af als in de dramatische scènes die ze samen met ons aanschouwen. Zo maakt Zandwijk het doorwerken van het verleden in het heden tastbaar.

Met haar fantasierijke regie heeft Alize Zandwijk een bij tijd en wijle opwindende voorstelling gemaakt.

Zo verweeft Vogels de grotere geschiedenis met persoonlijke levens en keuzes, of laat die juist met elkaar botsen.

Geen troost wellicht, maar in dit stuk heel veel glimpen schoonheid.

Onder regie van Alize Zandwijk biedt Vogels behalve voer voor bewustwording een sprankje hoop die overstijgend is aan polariserende perspectieven op genetica. Een uitnodiging om het hart te openen voor die oh zo verraderlijke ander.

Cast Etgar: Gijs Scholten van Aschat | Leah: Chris Nietvelt | David: Steven Van Watermeulen Norah: Marieke Heebink | Eitan: Jesse Mensah | Eden: Janni Goslinga | Wahida: Shirin Eissa | Rabi, AlWazzan: Yahya Gaier

regie Alize Zandwijk
van Wajdi Mouawad
vertaling Tom Kleijn
dramaturgie Peter van Kraaij
scenografie Thomas Rupert
kostuumontwerp Sophie Klenk-Wulff
lichtontwerp Mark van Denesse
compositie Maartje Teussink, Amber Docters van Leeuwen
geluidsontwerp Dennis Slot
arrangementen Amber Docters van Leeuwen
animator Wim Bechtold
particulier producent Mies en Jaap Kamp
ondersteund door Ammodo, KPMG
hoofd techniek Reyer Meeter
hoofd artistiek bureau Loesje Riethof
hoofd dramaturgie Johan Reyniers
hoofd productie Michiel van Schijndel
hoofd vormgeving Roel Van Berckelaer
assistent regie Daniël ’t Hoen, Nazanin Moarref (stage)
assistent scenografie Renée Faveere
assistent dramaturgie Elsbeth Hoefkens (stage)
productieleider Kiki Meijerhoven
scenografisch technisch producent Ramon Huijbrechts
techniek Arist Richartz (1e inspeciënt), Adriaan Beukema, Daan Kapteijn, Paul Meijer, Paddy Dawson, Wouter Pieters, Jip van ’t Veer, David Logger, Sjoerd Taekema
uitvoering decor Theater Bremen, Eddy van Gelder
kostuumatelier Farida Bouhbouh, Leanne Vandenbussche, Wim van Vliet (hoofd)
kleedwerk Suzanne Kollen
kap en grime Mirjam Venema, David Verswijveren
castingadvies Hans Kemna
fotografie Dim Balsem, Fabian Calis
grafisch ontwerp ITA studio, Serena Kloet
communicatie Julia Rachman
met dank aan Theater Bremen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Het Nederlands Theater Festival gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je op de hoogte te houden van ontwikkelen omtrent het programma van het festival. Laat ons hieronder weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken in de voettekst van elke email die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via kantoor@tf.nl. We zullen jouw gegevens met respect behandelen. Bezoek onze website www.tf.nl voor meer informatie over onze privacypraktijken en ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen gebruiken voor de door jouw aangegeven doeleinden. We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices.

Venster sluiten