Nieuws
7 t/m 17 september 2023 — Amsterdam
NTF
Pro
Search

Voorbij zweverigheid: theater en spiritualiteit

do 2 sep
16:00
melkweg

Upstairs | 45 minuten

Tickets voor dit programma zijn alleen verkrijgbaar als onderdeel van een NTF PRO dagpas. Voor slechts €50 kun je de gehele dag programma’s bezoeken. Nog niet in het bezit van een dagpas? Koop hem hier! Na betaling krijg je via e-mail een link toegestuurd waarmee je jouw favoriete NTF PRO-programma kunt samenstellen.

Na een jaar zonder het fysieke en rituele samenzijn met publiek misten we de haast spirituele ervaring die theater is. Hoewel ‘spirituele ervaring’ nog voorzichtig moet worden uitgesproken, want laten we vooral niet zweverig worden. Toch kunnen we niet meer om de voorstellingen heen die zich vrijelijk bewegen op het grensvlak van performance, ceremonie, ritueel en meditatie. Tijd voor een concreet gesprek: waar hebben we het eigenlijk over als we over spiritualiteit praten?

Samen met stand-up filosoof Laura van Dolron, performer en maker OTION (Guillermo Blinker) en kunstenaar Martijn Engelbregt (Circus Andersom) onderzoekt journalist en maker Gian van Grunsven het grensgebied tussen theater en spiritualiteit. Hoe beïnvloedt, of versterkt, hun individuele spirituele praktijk hun werk en het artistieke proces? Hebben we toereikend vocabulaire om hierover in gesprek te gaan? Welke uitdagingen komen op het pad als makers spirituele intenties met publiek willen communiceren of tot thema verheffen? En welke potentie schuilt in de overlap?

Laura van Dolron is maker en performer met haar eigen genre stand-up philosophy. Zij gebruikt het theater als plek om oprecht te zijn omdat zij gelooft dat er in het ‘echte’ leven al genoeg wordt gedaan alsof. Laura beoefent zenboeddhisme en bezoekt geregeld spirituele retraites. Deze inspiratie neemt ze mee in haar werkproces en op het podium.

OTION (Guillermo Blinker) is onder andere MC, danser/choreograaf en spoken word artiest. Artistiek proces en persoonlijke groei zijn voor hem één. In zijn werk zoekt hij naar hedendaagse vertalingen van spirituele tradities, zoals in zijn voorstelling ICARO (‘medicijnlied’) waarin hij onderzoekt hoe de MC (Master of Ceremony) zich verhoudt tot de ceremoniemeester binnen inheemse Sjamanistische tradities.

Martijn Engelbregt is beeldend kunstenaar en initiator van ontregelende artistieke projecten met kunstcollectief Circus Andersom. Na diepgravende kennismaking met taoïsme richtte hij o.a. TAO Boxclub op. Het belang van lichamelijkheid en verbinding met de eigen binnenwereld loopt als rode draad door zijn artistieke projecten, op het snijvlak van workshop en performance.

Moderator:
Gian van Grunsven is maker, dramaturg, journalist en gespreksleider. In haar artistiek-journalistieke projecten rondom seksualiteit tastte zij een meer spirituele benadering af en zag zichzelf geconfronteerd met weerstand tegen idioom en intenties. Spirituele of persoonlijke ontwikkeling is voor haar een geliefd en terugkerend thema in gesprekken die zij voert.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Venster sluiten