5 t/m 15 september 2024 Amsterdam

Wittgenstein 2 Aan de taal ligt het niet

Bo Tarenskeen

Jorn Heijdenrijk

Tickets

12 sepMeervaartBlauwe Zaal80 minutenEindtijd 21:50

do 12 sep
20:30
Meervaart

Nominaties

Deze voorstelling is genomineerd voor de Theo d’Or voor de meest grensverleggende podiumprestatie. Lowie van Oers is genomineerd voor de Theo d’Or voor de meest indrukwekkende dragende rol.

Wittgenstein 2 Aan de taal ligt het niet

Bo Tarenskeen

Europa glijdt af naar de donkerste periode in zijn geschiedenis. Nepnieuws verblindt de massa. Gladde retoriek, de voertaal van propaganda, glipt door de filters van de kritische correctie. Met grote woorden wordt de alom groeiende afgunst gevoed. Welkom in het Wenen van 1923.

Tegen de achtergrond van antidemocratische ontwrichting – de nazi’s doen dat jaar hun eerste gewelddadige greep naar de macht – probeert een groepje logici, filosofen en wetenschappers weerstand te bieden tegen de waanzin. De Weense Kring, zoals ze zichzelf noemen, wil de taal terugbrengen tot de essentie, te ontdoen van dubbelzinnigheid, valse logica en demagogisch misbruik. Want woorden zijn niet onschuldig. Ze kunnen aansporen tot uitsluiting, verblinding en terreur. Taal kan vernietigen.

Wittgenstein 2. Aan de taal ligt het niet is een wrang–komische voorstelling over ons verlangen naar helderheid. In 2020 nam schrijver en regisseur Bo Tarenskeen zich voor een elfdelige theaterreeks te maken over de logicus en filosoof Ludwig Wittgenstein en zijn invloed op de wereld. Het eerste deel, over zijn afscheid van de filosofie, ging in 2021 in première.

Wilt u op de hoogte gehouden worden van de volgende 9 delen? Meldt u dan aan voor de nieuwsbrief via mail@botarenskeen.nl (verschijnt 1 keer per jaar)

Lowie Van Oers maakt met zijn onnadrukkelijke en gevoelige spel bij uitstek inzichtelijk dat het onthechte denken van Moritz Schlick en de zijnen geen weerwoord is tegen de woede, de emoties van de sterk aan terrein winnende Nazi’s. 

Bo Tarenskeen vermengt in Wittgenstein 2. Aan de taal ligt het niet het documentaire en lyrische genre en transformeert zo filosofie en biografische geschiedenis naar toneeltekst en -voorstelling. 

Bo Tarenskeen laat in tweede Wittgenstein-voorstelling mooi zien hoe machteloos het redelijke is

Tekst en regie: Bo Tarenskeen

Spel: Lowie van Oers, Amarenske Haitsma, Bo Tarenskeen en Jurjen Zeelen

Co-regie en licht: Erasmus Mackenna

Dramaturgie: Jellichje Reijnders

Assistent dramaturgie: Tamar van der Ven

Beeld: Keke Keukelaar

Geproduceerd door: de tienduizend dingen

Financieel mogelijk gemaakt door: Fonds Podiumkunsten, Nederlands Letterenfonds, Stichting Melanie, SEC, Hendrik Mullerfonds en de Gravin van Bylandt Stichting

Meer informatie: www.botarenskeen.nl

Tickets

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Het Nederlands Theater Festival houd je met plezier op de hoogte van nieuws over het festival. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven door ‘Unsubscribe' aan te klikken onderaan onze nieuwsbrieven.

Venster sluiten