Nieuws
7 t/m 17 september 2023 — Amsterdam
NTF
Pro
Search

Zie de Mannen Vallen


Hauser Orkater

Foto: Hans Meerman
za 4 sep
18:30
Theater Bellevue
za 4 sep
20:30
Theater Bellevue

Grote Zaal | vertoning op scherm | 60 minuten

LET OP | Voor deze voorstelling  heeft u een geldig coronatoegangsbewijs nodig. Dit kan een negatieve testuitslag (testbewijs) zijn, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat u hersteld bent van corona (herstelbewijs). Deze dient u in de CoronaCheck-app of geprint via CoronaCheck.nl in een QR-code om te zetten. Dan pas heeft u een geldig coronatoegangsbewijs. Mocht de regelgeving veranderen, dan veranderen wij uiteraard mee.

In de jaren ’70 zorgde Hauser Orkater voor een sensatie in het Nederlandse Theater. Hun laatste voorstelling Zie de Mannen Vallen is misschien wel de bekendste. Een ervaring die bij ‘wie erbij was’ in het geheugen staat gegrift.

“Hauser Orkater is weer grandioos, nee – eigenlijk beter dan ooit.” “een wonderlijke versmelting van slapsticks en poëzie die de zeldzame indruk nalaat dat je in een andere wereld gekeken hebt, waar alles mogelijk lijkt en waar waanzin en diepzinnigheid samenvallen,” aldus Het Parool. Ook de journalist van Trouw was lyrisch: “Oog en oor worden gestreeld ter verdoezeling van een werkelijkheid waarin met letterlijk verstrikt raakt.”

In 1979 werd de voorstelling in een gereproduceerd decor door de VPRO opgenomen in een Hilversumse televisiestudio. Deze registratie is opgediept uit de archieven van Beeld en Geluid en wordt tijdens het Nederlands Theater Festival op veler verzoek vertoond in de grote zaal van Theater Bellevue.

Henk Langerak schreef in het Algemeen Dagblad van 29 december 1979;
“Met een gevoel dat dieper gaat dan teleurstelling is Hauser Orkater, het absurdistische muziektheater uit Amsterdam, dit weekend ingegaan. Het programma Zie de Mannen Vallen komt morgenavond bij de VPRO op de televisie, maar de meerderheid van de 13 leden tellende groep vindt dat maar niks”
Hij vervolgt Alex van Warmerdam, met zijn broers Vincent en Marc, behorend tot de grondleggers van het gezelschap, is nog het meest geschokt door het uiteindelijke resultaat. “Ik ben er zondag niet in elk geval. Ik denk dat ik ergens in een keldertje ga zitten met een flesje wijn. We hadden het nooit moeten doen. Dat theaterwerk van ons is zo ondefinieerbaar. Wil je dat op televisie overbrengen dan moet je dat òf bewerken òf er een hele sterke vorm voor bedenken. En dat is niet gelukt.”

“In het theater kun je zelf bepalen waar je naar kijkt. De man naast je ziet al een heel andere voorstelling dan jij. Voor ons is dat des te meer belangrijk omdat wij er op werken, dingen tegelijk te laten gebeuren. Probeer dat maar eens in televisiebeelden te vangen.”

Hauser Orkater ontstond in 1972 en maakte in 1979 een einde aan zichzelf. De groep bestond uit de broers Rob en Dick Hauser, Alex, Marc en Vincent van Warmerdam, Eddy B. Wahr, Gerard Atema, Thijs van der Poll, Chris Bolczek, Jim van der Woude, Peer Mascini, Dicky Schuttel en Reinier Tweebeeke. Het einde van Hauser Orkater was het begin van Orkater als huis voor nieuw muziektheater.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Venster sluiten