Nieuws
7 t/m 17 september 2023 — Amsterdam
NTF
Pro
Search

Regieprijs, Act Award en Podiumkids prijs uitgereikt

13 september 2020

WINNAAR REGIEPRIJS 2020
Eline Arbo voor Weg met Eddy Bellegueule / Toneelschuur Producties

De Regieprijs voor de meest indrukwekkende regie wordt jaarlijks uitgereikt door de Nederlandse Toneeljury. Alleen de voorstellingen uit de officiële juryselectie komen in aanmerking voor deze prijs.

De Regieprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een theatermaker voor de meest indrukwekkende regieprestatie van het afgelopen seizoen. Met Eline Arbo heeft de jury gekozen voor een regisseur die alle registers van het theater opentrekt, om zodoende een zwaarmoedig leven te portretteren en dat leven waar nodig te verlichten. Als een rake choreografie gaan tekst, muziek en decor voortdurend met elkaar aan de haal, wat in een veelkleurige en onvoorspelbare toneelavond resulteert. Hoezeer de personages ook van elkaar verschillen, ze worden consequent met compassie en liefde benaderd. Door het empathisch ingegeven spel wordt het publiek meteen in het verhaal gezogen en ga je genadeloos van de personages houden. Het universele verhaal wordt door deze maker kraakhelder, maar ook zeer poëtisch verbeeld, waardoor de verstikkende thematiek geen toeschouwer onberoerd laat.

WINNAAR ACT AWARD 2020
Ernestine Comvalius / directeur Bijlmerpark Theater

ACT acteursbelangen reikt elk jaar de ACT Award uit aan een persoon of instelling die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor acteurs.

Ernestine Comvalius heeft zich jarenlang met tomeloze energie ingespannen om ervoor te zorgen dat er een echt theater kwam op niet zo voor de hand liggende plek. Dit theater, een van de kleurrijkste in Nederland, werd een plek van ontmoetingen. Door een diverse programmering en door een podium te zijn voor verhalen die nergens anders verteld werden. Zowel in jeugdtheater als het reguliere theater. Veel acteurs, vaak van kleur, maar zeker niet alleen van kleur, vonden er een thuis. Net als een breed en divers publiek haar weg naar het Bijlmerpark Theater wist te vinden.

WINNAAR PODIUMKIDS PRIJS 2020

De Podiumkids kinderjury, bestaande uit 7 theaterfans tussen de 7 en 12 jaar, kiest de winnaar uit vijf genomineerde voorstellingen.

LAMPJE van Maas theater en dans / Moniek Merkx
De kinderjury is unaniem enthousiast over dit ‘af en toe verdrietige verhaal over vriendschap, met veel fantasie’. Ze zijn onder de indruk van het knappe decor dat heel snel kan wisselen, de spannende muziek en de vijf acteurs die wel 16 rollen spelen. Met name de actrice die Lampje speelt (Rosa van Leeuwen) valt op: ‘ongelofelijk dat zij zo goed een kind van 7 kan spelen terwijl ze al 31 is!’ Het is moeilijk om een boek te spelen wanneer het boek al zo goed is, maar dat is heel goed gelukt, vinden de juryleden.

Over de Podiumkids Prijs
Podiumkids is een collectief van 24 professionele gezelschappen die theater-, muziek- en dansvoorstellingen maken voor kinderen van 2 tot en met 12 jaar. De Podiumkids Prijs wordt mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK).

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Venster sluiten