Nieuws
7 t/m 17 september 2023 — Amsterdam
NTF
Pro
Search

Sanne Peper wint Theaterfotografieprijs 2015

12 september 2015

Vrijdag 11 september werd de Nikon Theaterfotografieprijs uitgereikt tijdens het Nederlands Theater Festival in de Stadsschouwburg Amsterdam. De jury was unaniem in haar besluit de Nikon Theaterfotografieprijs 2015 toe te kennen aan fotograaf Sanne Peper. Zij ontvangt als prijs 2.500 euro te besteden naar eigen inzicht, voor onderstaande foto die zij maakte in opdracht van Toneelgroep Oostpool voor de voorstelling Onrendabelen. Marcus Azzini nam namens Sanne Peper de prijs in ontvangst, die wegens verblijf in het buitenland afwezig was.

 Nikon uitreiking

De jury over de winnende foto:
“De foto vertelt meerdere verhalen en intrigeert in hoge mate. Wat is er aan de hand? Is er iemand vermoord of verkracht of slaapt hij te midden van drie vrouwen. Drie vrouwen die elk in hun eigen wereld lijken te verkeren, of niet? Het is een heel vleselijke foto of zoals één van de juryleden het verwoordde: het is een lekkere vieze foto. De vrouw rechts trekt in eerste instantie de aandacht met haar lach en bezwete borsten. Pas in een later stadium valt het hoofd van de man op, ook al heeft de fotografe daar scherp gesteld. Wat doet hij daar in deze vreemde setting? Waarom ligt-ie daar? Er zit een sterke theatrale spanning in de foto die nog eens versterkt wordt door het standpunt van de fotografe en de compositie van de foto. Door het aansnijden van de drie vrouwen voelen we ons deel uitmaken van het moment, direct betrokken, alsof we er bij zijn.

De Nikon Theaterfotografieprijs is de opvolger van de VVTP TheaterFotoPrijs die in 2012 voor het laatst werd uitgereikt aan Jan Versweyveld. De nieuwe prijs wordt mogelijk gemaakt dankzij Nikon Nederland.

Genomineerd waren: Ben van Duin, Andreas J. Etter, Baldwin Henderson, Sanne Peper, Leo van Velzen en Jan Versweyveld. Alle genomineerde foto’s (zie kolom hiernaast) zijn tijdens het festival geëxposeerd in de Stadsschouwburg Amsterdam, deze werd mede mogelijk gemaakt door Eyes on Media.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Venster sluiten