5 t/m 15 september 2024 Amsterdam
Cart
Search

Sanne Peper wint Theaterfotografieprijs 2015

12 september 2015

Vrijdag 11 september werd de Nikon Theaterfotografieprijs uitgereikt tijdens het Nederlands Theater Festival in de Stadsschouwburg Amsterdam. De jury was unaniem in haar besluit de Nikon Theaterfotografieprijs 2015 toe te kennen aan fotograaf Sanne Peper. Zij ontvangt als prijs 2.500 euro te besteden naar eigen inzicht, voor onderstaande foto die zij maakte in opdracht van Toneelgroep Oostpool voor de voorstelling Onrendabelen. Marcus Azzini nam namens Sanne Peper de prijs in ontvangst, die wegens verblijf in het buitenland afwezig was.

 Nikon uitreiking

De jury over de winnende foto:
“De foto vertelt meerdere verhalen en intrigeert in hoge mate. Wat is er aan de hand? Is er iemand vermoord of verkracht of slaapt hij te midden van drie vrouwen. Drie vrouwen die elk in hun eigen wereld lijken te verkeren, of niet? Het is een heel vleselijke foto of zoals één van de juryleden het verwoordde: het is een lekkere vieze foto. De vrouw rechts trekt in eerste instantie de aandacht met haar lach en bezwete borsten. Pas in een later stadium valt het hoofd van de man op, ook al heeft de fotografe daar scherp gesteld. Wat doet hij daar in deze vreemde setting? Waarom ligt-ie daar? Er zit een sterke theatrale spanning in de foto die nog eens versterkt wordt door het standpunt van de fotografe en de compositie van de foto. Door het aansnijden van de drie vrouwen voelen we ons deel uitmaken van het moment, direct betrokken, alsof we er bij zijn.

De Nikon Theaterfotografieprijs is de opvolger van de VVTP TheaterFotoPrijs die in 2012 voor het laatst werd uitgereikt aan Jan Versweyveld. De nieuwe prijs wordt mogelijk gemaakt dankzij Nikon Nederland.

Genomineerd waren: Ben van Duin, Andreas J. Etter, Baldwin Henderson, Sanne Peper, Leo van Velzen en Jan Versweyveld. Alle genomineerde foto’s (zie kolom hiernaast) zijn tijdens het festival geëxposeerd in de Stadsschouwburg Amsterdam, deze werd mede mogelijk gemaakt door Eyes on Media.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Het Nederlands Theater Festival gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je op de hoogte te houden van ontwikkelen omtrent het programma van het festival. Laat ons hieronder weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken in de voettekst van elke email die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via kantoor@tf.nl. We zullen jouw gegevens met respect behandelen. Bezoek onze website www.tf.nl voor meer informatie over onze privacypraktijken en ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen gebruiken voor de door jouw aangegeven doeleinden. We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices.

Venster sluiten