Nieuws
7 t/m 17 september 2023 — Amsterdam
NTF
Pro
Search

Suze Milius ontvangt Erik Vos prijs 2018

11 september 2018

© Anna van Kooij

Vanmiddag heeft Suze Milius de Erik Vos-prijs 2018 ontvangen van juryvoorzitter Wim Deetman.

Suze Milius is in 2012 afgestudeerd aan de regieopleiding van de Toneelacademie Maastricht en heeft inmiddels als regisseur uiteenlopende producties op haar naam staan.

‘Met een enorm oog voor theatrale details in het alledaagse en voor het absurde, geeft Suze Milius haar toeschouwers een meeslepende en zachtaardige blik op menselijke gedragingen. Door de nauwkeurigheid en rijkdom aan details waarmee haar acteurs de personages en scènes spelen, lijkt het soms alsof ze tijdens de repetitieperiode geconcentreerd als een tekenklas hun modellen hebben bestudeerd.’

Met o.a. Exhibit, Huis en Talkshow leverde Suze verrassend heldere, esthetische en volstrekt originele theatervoorstellingen op, die de blik van de toeschouwers met humor en liefde richten op de gedragingen van onszelf en de mensen om ons heen. Waar het theater doorgaans de aandacht van het publiek vangt door de tekortkomingen van de mens te tonen, is Milius empathische  en rijke visie op de intermenselijke uitwisseling nieuw, overtuigend en belangwekkend.

Naast voorstellingen die zij op eigen initiatief maakt, wordt Suze Milius ook dikwijls gevraagd voor regies en eindregies van collega makers (collectieven) als, Urland, Lars Doberman en

Lowie van Oers. Zij spelen op hun beurt ook graag mee in haar voorstellingen, want zo zegt men: Suze Milius is fantastisch met acteurs. Haar theaterwerk en persoonlijke karakter symboliseren de duurzaamheid van een nieuwe interessante generatie die zowel in het Nederlandse als Vlaamse veld werkt.

De jury van de Erik Vos Prijs 2018 bestaat uit Joost de Kleine Beek, Leonie Clement, Eve Hopkins en Tom Helmer. De jury richt zich bij haar keuze op de nieuwste generatie theatermakers die zich in een relatief korte periode van werkzaamheid heeft onderscheiden door zeggingskracht, sterke vormtaal, artistieke eigenheid en vakmanschap. De Erik Vos Prijs wordt dit jaar voor de 11-de keer uitgereikt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Venster sluiten