5 t/m 15 september 2024 Amsterdam
Cart
Search

THE NEED FOR LEGACY ONTHULT SCHILDERIJ IN ITA 

4 september 2022

Foto: Eric Kampherbeek

Vanmiddag is het schilderij dat Iris Kensmil maakte over het Doe-theater onthuld door Marjorie Boston, Daniël Kolf en Adeiye Tjon, de zoon van Henk Tjon in Internationaal Theater Amsterdam.

Na de succesvolle eerste samenwerking tussen The Need for Legacy, Internationaal Theater Amsterdam en het Nederlands Theater Festival zijn de handen opnieuw ineen geslagen voor de totstandkoming van een tweede schilderij dat recht doet aan de Nederlandse theatergeschiedenis en bijdraagt aan een inclusievere canon van deze geschiedenis. Het eerste schilderij is een portret van Rufus Collins door Brian Elstak. 

Met dit werk dat aan de wanden van Internationaal Theater Amsterdam komt te hangen wordt duidelijk dat sommige mensen, groepen en legacies een onuitwisbare indruk maken. Het is de bedoeling dat hiermee toekomstige theaterbezoekers zichzelf nog meer zullen herkennen in de wanden en de bühne van het theater.

Doe-theater
The Need for Legacy heeft dit jaar voor het Doe-theater gekozen, een satirisch-kritisch theatergezelschap opgericht in 1973 door Thea Doelwijt en Henk Tjon. Ze maakten Surinaams totaaltheater met alle Surinaamse culturen en elementen. De keuze voor het Doe-theater voelt passend in een jaar waarin de sector de Nederlandse theatercollectieven viert. Ook heeft The Need for Legacy voor het Doe-theater gekozen omdat de overzeese koloniale geschiedenis ook onderdeel is van de Nederlandse theatergeschiedenis en deze theatergroep staat met het includeren van iedere culturele groep in Suriname symbool voor de kracht van het collectief.

De Nederlandse theatercanon kent veel meer makers van kleur dan waar de meeste mensen zich bewust van zijn. The Need for Legacy is een platform van makers en spelers van kleur en zet zich in voor een inclusieve Nederlandse theatergeschiedenis. Dit doet zij door te werken aan de bewustwording hiervan door een geschiedenis zichtbaar te maken die uit de archieven dreigt te verdwijnen. De samenwerking met ITA en Nederlands Theater Festival is één van de projecten die hieraan bijdragen. Tijdens het Nederlands Theater Festival zal The Need for Legacy samen met het Allard Pierson een presentatie geven tijdens het programma Gaten in ons geheugen. Tijdens dit programma gaan zijn in op hun samenwerking om nog onbekende verhalen van en over makers van kleur te ontsluiten.

Iris Kensmil is beeldend kunstenaar en staat bekend om haar olieverfschilderijen, tekeningen en installaties die op indringende wijze direct tot de verbeelding spreken. Met haar werk laat Kensmil onderbelichte Zwarte geschiedenissen zichtbaar worden. Kensmil vertegenwoordigde in 2019 Nederland tijdens de Biënnale van Venetië.

 

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Het Nederlands Theater Festival gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je op de hoogte te houden van ontwikkelen omtrent het programma van het festival. Laat ons hieronder weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken in de voettekst van elke email die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via kantoor@tf.nl. We zullen jouw gegevens met respect behandelen. Bezoek onze website www.tf.nl voor meer informatie over onze privacypraktijken en ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen gebruiken voor de door jouw aangegeven doeleinden. We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices.

Venster sluiten