De meest indrukwekkende voorstellingen

GENOMINEERDEN THEO D’ORS 2025 BEKEND!

5 juni 2025

De Nederlandse Toneeljury maakt de nominaties bekend voor de VSCD Toneelprijzen van het seizoen 2024–2025

Jaarlijks selecteert de Nederlandse Toneeljury de tien meest indrukwekkende, urgente en betekenisvolle theatervoorstellingen voor het Nederlands Theater Festival. Daarnaast reikt de jury nominaties uit voor de VSCD Toneelprijzen, waarmee de meest indrukwekkende podiumprestaties worden erkend.

Sinds 2023–2024 zijn de prijzen volledig genderinclusief. De jury beoordeelt prestaties op basis van artistieke kwaliteit, impact en zeggingskracht. De prijzen worden uitgereikt onder de gezamenlijke noemer Theo d’Ors, als eerbetoon aan de rijke theatergeschiedenis en met oog voor een inclusieve toekomst.

Nominaties voor de Theo d’Or voor de meest indrukwekkende acteerprestatie in een dragende rol

  • Anne-Chris Schulting in Liberty Bell
    het zuid land / Jorg van den Kieboom & Hidde Brouwers
    Uit het juryrapport: In Liberty Bell worstelt een politica met haar werkzame leven, de traditioneel culturele rol van de vrouw en specifiek daarbinnen haar ouderschap. Op uiterst waarachtige wijze geeft Anne-Chris Schulting de aanhoudende zoektocht die dit oplevert weer.Haar jeugdige tegenspeler wordt volledig geïntegreerd in haar open en gevoelige spel. Ze neemt het publiek aan de hand mee en toont ons glashelder de ontwikkeling van het personage. Daarnaast excelleert ze in een zeer fysieke aanwezigheid, waardoor ze het personage een specifieke gelaagde identiteit meegeeft.

 

  • Daniël Kolf in De dood van Benny Simons
    Orkater / Shady El-Hamus
    Uit het juryrapport: In De dood van Benny Simons speelt Daniël Kolf het titelpersonage dat gedwongen wordt over de grenzen van de dood zijn levenskeuzes na te lopen. Daniël Kolf levert een krachtige en aangrijpende hoofdrol, waarin hij het morele en emotionele spanningsveld van zijn personage met grote precisie vormgeeft. Daniël toont een indrukwekkend scala aan emoties. Van woede en wanhoop tot tederheid en twijfel en weet deze vloeiend met elkaar te verbinden. Zijn spel is gelaagd, naturel en steeds geloofwaardig.

 

  • Jeroen Spitzenberger in Cyrano
    Bos Theaterproducties / Jasper Verheug
    Uit het juryrapport: Jeroen Spitzenberger is met deze vertolking een gedroomde Cyrano. Met gemak bespeelt hij de zaal en de andere personages met wie hij dit verhaal vertelt. Als publiek leef je met hem mee, maar realiseer je langzamerhand dat de toeschouwer wellicht ook gemanipuleerd wordt. Door het voortdurend in en uit de rol stappen vervaagt de grens tussen personage en vertolking, vervaagt de grens tussen werkelijkheid en verbeelding. Jeroen Spitzenberger is hiermee in staat om een extra laag in de voorstelling aan te brengen. Bij zijn opkomst start de energie waar de voorstelling op drijft. Tegelijkertijd is Spitzenberger genereus naar zijn medespelers en geeft in zijn samenspel alle ruimte aan anderen. 

 

  • Damiaan De Schrijver in Schopenhauer
    Het Zuidelijk Toneel / Stefaan Van Brabandt
    Uit het juryrapport: Het muzikale, geestige en vlijmscherpe spel van Damiaan De Schrijver in deze monoloog overtuigt vanaf het allereerste woord. Over de hele linie zet De Schrijver in zijn vertolking van de pessimistische filosoof het publiek op het verkeerde been. Het is razendknap hoe licht en op terloopse wijze het denken van de filosoof tegelijkertijd door hem onderwezen wordt. Zijn vrije en open speelstijl charmeert en sart tegelijkertijd. Deze evenwichtsoefening is een tour de force van jewelste, die De Schrijver ogenschijnlijk achteloos tevoorschijn tovert.

Nominaties voor de Theo d’Or voor de meest indrukwekkende acteerprestatie in een bijdragende rol

  • Julia Ghysels in Holly Goosebumps
    Het Zuidelijk Toneel / Ada Ozdogan
    Uit het juryrapport: In Holly Goosebumps schittert Julia Ghysels als een getroebleerde godin in deze hallucinerende metamythe, die even geestig als slim is. De voorstelling knipoogt rijkelijk naar de talloze heldenverhalen uit de westerse geschiedenis en gooit daar een flinke scheut Tarantino-speak en popcultuur overheen – een veeleisende mix van registers en speelstijlen, die het uiterste vraagt van het ensemble. Spek voor de bek voor de spelers van het Zuidelijk Toneel. Julia Ghysels manifesteert zich als absolute uitschieter. Ghysels beheerst de complexe stijl van Ozdogan meesterlijk: schijnbaar moeiteloos laveert ze tussen horror en humor, tussen verheven en banaal en tussen tongue-in-cheek en serieux. 

 

  • Jesse Mensah in Giovanni’s Room
    ITA Ensemble / Eline Arbo
    Uit het juryrapport: Jesse Mensah vult Giovanni met een weldadige persoonlijkheid en hij doet dat op zijn geheel eigen, vrije, brutale manier. Mensahs Giovanni sprankelt en is lief, wijs en geestig. Mensah maakt van Giovanni een echt, levend mens, door middel van een spelopvatting die een liefdesverklaring aan zijn personage betekent. Hij combineert een virtuoze dienstbaarheid aan het collectief met een volkomen eigenzinnige en oorspronkelijke manier van spelen. Jesse Mensah is bezig om van binnenuit, van binnen in zichzelf, zijn ambacht grondig te vernieuwen. De jury bewondert de moed en kunde van Jesse Mensah. 

 

  • Sidar Toksöz in De Dood van Benny Simons
    Orkater/ Shady El-Hamus
    Uit het juryrapport: In De Dood van Benny Simons zien we de titelheld en zijn kleine broer opgroeien tot wat hun vader echte mannen vindt. Hij leert ze vooral een ding: vechten. Dat vechten resulteert aan het begin in een tragedie en we kijken de hele voorstelling naar de reconstructie van die tragedie. De broer én de vader worden beiden gespeeld door Sidar Toksöz en dat is een meesterlijke dubbelrol. Het geeft de acteur de mogelijkheid om te tonen hoe bepaalde zaken worden doorgegeven en van beiden kanten invoelbaar te maken wat de vader, de zoon én de broer beweegt.

 

  • Mike Zanting in Antigone
    Het Nationale Theater / Nina Spijkers
    Uit het juryrapport: Als Mike Zanting als wachter opkomt in de verder lege kamer waar heerser Kreon kantoor houdt, weet hij op buitengewone wijze een komische en tegelijk zeer ernstige noot aan te slaan. De paniek, de vervreemding, de schuld, alles weet Zanting door het stramme en toch ook moedige lijf van de wachter heen te laten razen. Later toont hij uitzonderlijk mooi de onderdanigheid, die zichzelf voorbijraast, in zijn angst voor de macht. En daarmee wat gehoorzaamheid aan dictators doet met burgers. Mike Zanting speelt een slim en prachtig spel en weet de dunne lijn tussen komisch en tragisch werkelijk indrukwekkend te bewandelen.  

Nominaties voor de Theo d’Or voor meest grensverleggende podium prestatie

  • Elvis de Launay in MAMA DADA
    Theater a/d Rijn / Ludwig Bindervoet
    Uit het juryrapport: In de voorstelling MAMA DADA speelt de pas afgestudeerde actrice Elvis de Launay de Dada kunstenares barones Elsa von Freitag-Loringhoven. In het spelen van deze rol treedt ze in de voetsporen van actrice Ellen Goemans, die de rol eerder in het maakproces vormgaf. De Launay neemt je op ongekende wijze mee in het oeuvre van Von Freitag-Loringhoven. Ze schakelt moeiteloos van performance naar spel, stapt daarin en uit, spreekt het publiek aan. Op diep doorvoelde wijze speelt ze de Dada poëzie. Van de ogenschijnlijk radicale chaos van elementen die de toeschouwer naar zich toegeworpen krijgt, schept De Launay een magisch geheel. Ze bevraagt de kunsten, Dada en zichzelf. Zo creëert ze een rijk beeldend universum met directe impact, waarin de controverse niet geschuwd wordt. 

 

  • Manu van Kersbergen & muziekcollectief .multibeat in De Herontdekking van de Hemel
    MANU, DOX, Paradiso Melkweg Productiehuis & George Visser Productions / José Montoya
    Uit het juryrapport: Manu van Kersbergen is een vormvernieuwer die zijn verhalen vertaalt naar muziek, taal en performance. Alleen al in de wijze waarop hij het podium betreedt, wordt het evident dat hij iets op zijn hart heeft. Via De Herontdekking van de Hemel heeft Van Kersbergen het kanaal gevonden om dat met het brede publiek te delen. En dat doet hij met een hoge mate van verbeeldingskracht en taalvaardig vakmanschap, versterkt door zijn innemende persoonlijkheid en muziekcollectief .multibeat bestaande uit Thijs van Zutphen, Boudewijn Pleij en Aron Smit. Van Kersbergen wordt gedragen door de muziek en maakt de poëzie en woordkunst breed toegankelijk. Hij heeft een krachtige podiumaanwezigheid, die hij bij gevoelige onderwerpen passend weet om te zetten in kwetsbaarheid. 

 

  • Romano Haynes in JAH!
    Theater Rotterdam / Dalton Jansen
    Uit het juryrapport: Romano Haynes overtuigt in JAH met een indringende en bezielde vertolking, gedragen door zijn uitzonderlijke beheersing van de gesproken theatertaal. In een tekst die balanceert tussen spoken word en poëzie, weet hij een krachtige ritmiek en muzikaliteit aan te brengen die het verhaal adem en richting geeft. Zijn taalgebruik is geen illustratie, maar vormt samen met de danstaal van choreograaf Dalton Jansen de motor van de dramaturgie. Romano bouwt een gelaagde spanningsboog op, waarin de pijn, stilte en hunkering tussen vader en zoon voelbaar worden. Zijn tekstbehandeling is uniek, trefzeker en rijk aan nuance; hij beweegt zich moeiteloos tussen kwetsbaarheid en kracht, tussen intimiteit en sociaal commentaar. 

 

  • Het gehele ensemble van [meeuw]
    Toneelhuis & Olympique Dramatique, Theater Arsenaal / Stijn Van Opstal
    Uit het juryrapport: De Toneeljury heeft ervoor gekozen om de gezamenlijke prestatie van het gehele ensemble van [meeuw] te nomineren voor een grensverleggende Theo d’Or. Het is uitzonderlijk wat zij voor elkaar krijgen als spelersgroep. Uiterste toewijding en openheid spat van de speelvloer om te komen tot het gevoelige, muzikale en intelligente samenspel dat ze over het voetlicht brengen. Hun [meeuw] gaat expliciet over het verlangen je verstaanbaar te maken aan de ander. En dat spel van verstaan, niet-verstaan, elkaar begrijpen en elkaar niet begrijpen, van verlangen en onmogelijkheid is tot in de puntjes vervolmaakt. Nergens wee of zoet, steeds scherp, vol emotie en vitaliteit. Hoe het ensemble hier vorm en inhoud laat samenkomen is indrukwekkend. 

 

Met deze prijzen eert de VSCD uitzonderlijke prestaties binnen de podiumkunsten en wil zij het belang en de impact van theater zichtbaar maken voor een breed publiek.

De winnaars worden bekendgemaakt tijdens het Gala van het Nederlands Theater op zondag 14 september 2025 in Internationaal Theater Amsterdam, als feestelijke afsluiting van het Nederlands Theater Festival.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Het Nederlands Theater Festival houd je met plezier op de hoogte van nieuws over het festival. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven door ‘Unsubscribe' aan te klikken onderaan onze nieuwsbrieven.

Venster sluiten