5 t/m 15 september 2024 Amsterdam
Cart
Search

Tobias Kokkelmans nieuwe directeur / bestuurder Nederlands Theater Festival en Amsterdam Fringe festival

29 mei 2024

© Bart Grietens
© Bart Grietens

foto: Bart Grietens

Vandaag maakte de Raad van Toezicht bekend dat Tobias Kokkelmans per 1 september de nieuwe directeur/bestuurder van Stichting de Theaterdagen, organisator van het Nederlands Theater Festival, Amsterdam Fringe Festival, NTF Jong en het verdiepingsplatform voor professionals NTF-Pro wordt. Hij volgt hiermee Jeffrey Meulman op, die in mei van dit jaar na zestien jaar de Stichting verruilde voor de Verkadefabriek in ‘s-Hertogenbosch.

De activiteiten van de Stichting liggen Tobias Kokkelmans na aan het hart. “Het lijkt mij een prachtige opdracht om het belang en de impact – samen met alle betrokkenen – verder te verdiepen. De vier platforms gaan voor mij verder dan de promotie van het Nederlandse theater. Hier tekenen zich de krijtlijnen van een toekomstig landschap af, met een vinger aan de pols van de tijd. De grote kracht zit hem wat mij betreft in de paraplufunctie: de stichting creëert dé plek waar verschillende theaterpublieken en ‘scenes’ samenkomen. Ze laat daarmee zien hoe rijkgeschakeerd en vernieuwend deze vorm van podiumkunsten is en hoeveel nood er is aan verbinding tussen artiesten, organisatoren, belangenbehartigers en publiek”.

Juist in deze tijd ziet hij een extra functie voor de Stichting: “De showcasefunctie is in deze coronatijden belangrijker dan ooit. Het afgelopen jaar heeft de samenleving zijn waardering voor kunst en theater niet onder stoelen of banken geschoven. Tegelijkertijd blijkt opnieuw hoe kwetsbaar de theatersector is en hoe lastig het blijft om een krachtige lobby richting de politiek te maken. In beide gevallen heeft Stichting de Theaterdagen de komende jaren een essentiële rol te vervullen.

De Raad van Toezicht van de Stichting is verheugd met de aanstelling van Kokkelmans. “Wij denken dat Tobias met zijn ervaring en verbindende ambitie de juiste man op de juiste plek is en naadloos in het bestaande team past. Met Tobias hopen we de zichtbaarheid van het festival te verbreden en te vergroten en nog meer bruggen te slaan binnen onze sector om sterker uit deze tijd en de strijd van de afgelopen intense periode te komen”, aldus Fred Boot als voorzitter namens de RvT.

Kokkelmans (Heerlen, 1980) studeerde Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam waar hij in 2004 afstudeerde. Momenteel is hij artistiek beleidsvoerder en festivaldramaturg van O. (voorheen Operadagen Rotterdam). Als dramaturg is en was hij betrokken bij Nastaran Razawi Khorasani, Dries Verhoeven, Wunderbaum, Pieter Kramer en Jetse Batelaan. Hij is als docent verbonden (geweest) aan ArtEz in Zwolle, de Theaterschool in Amsterdam (2004-2014) en Codarts in Rotterdam. In 2020 was hij de voorzitter van de Gieskes Strijbis Podiumprijs. Hij roert zich regelmatig in het cultuurpolitieke debat en schrijft en spreekt over onderwerpen als macht en inclusie, emancipatie en publieksbelangen.

Raad van Toezicht Stichting De Theaterdagen
Naast Fred Boot (voorzitter) bestaat de Raad van Toezicht uit vice-voorzitter Angelique Finkers (Directeur bestuurder stichting Zaantheater), Nicolien Luttels (Adviseur bij Blueyard), Rubina Boasman (Docent Social Work bij Inholland Den Haag & Expert op het gebied van Diversiteit & Inclusie (D&I) en Jeroen Bartelse (Algemeen directeur TivoliVredenburg).

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Het Nederlands Theater Festival gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je op de hoogte te houden van ontwikkelen omtrent het programma van het festival. Laat ons hieronder weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken in de voettekst van elke email die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via kantoor@tf.nl. We zullen jouw gegevens met respect behandelen. Bezoek onze website www.tf.nl voor meer informatie over onze privacypraktijken en ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen gebruiken voor de door jouw aangegeven doeleinden. We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices.

Venster sluiten