Programma
& Tickets
2 t/m 12 september 2021 — Amsterdam
Online
programma
Search

BNG Bank Theaterprijs


Prijs ter ondersteuning van jong theatertalent.

© Moon Saris

De BNG Bank Theaterprijs is in het leven geroepen ter stimulering van jong theatertalent tot 35 jaar. De prijs wordt uitgereikt tijdens de opening van het Nederlands Theater Festival. De winnaar ontvangt een bedrag van 45.000 euro voor het hernemen van de winnende voorstelling langs Nederlandse theaters en/of investering in een nieuwe productie.

De genomineerde voorstellingen voor deze prijs worden, indien haalbaar, tijdens het festival getoond. Zo fungeert BNG Bank Theaterprijs als springplank voor de meest veelbelovende (jonge) theatermakers, die op deze manier ook binnen het Nederlands Theater Festival extra aandacht krijgen.

BNG Bank Theaterprijs 2020
Dit seizoen is alles anders. De coronacrisis sloeg in als een bom. Veel geplande producties konden niet gemaakt of getoond worden. Daarom nomineert de jury dit jaar verder geen voorstellingen, maar doet het een oproep voor inzendingen. De jury van de BNG Bank Theaterprijs roept jonge makers op om een concept in te dienen voor een voorstelling op maat van de anderhalvemetersamenleving. De reeds genomineerde producties Jezebel en Oorlog en Vrede dingen mee naar de BNG Bank Theaterprijs in 2021. Met de open-call wil de BNG Bank Theaterprijs jong talent in deze moeilijke tijden steunen. De plannen moeten passen binnen de coronaregels en uitgevoerd kunnen worden in 2020-2021. De uitreiking van deze drie stimuleringsprijzen ter waarde van elk €15.000,-  vindt plaats tijdens het Nederlands Theater Festival in september. Meer informatie over de ‘open call’.

Genomineerden BNG Bank Theaterprijs 2020

Cherish Menzo / Frascati Producties

Cherish Menzo / Frascati Producties

Nominaties BNG Bank Theaterprijs 2020

De jury:
Met Jezebel beweegt Cherish Menzo ergens tussen dans en performance. Ze neemt ons mee op een vertraagde en gedeconstrueerde videoclip met een video vixen centre stage. Met minimale middelen weet zij krachtig de iconografie van deze overgeseksualiseerde vrouw theatraal te maken. De vixen die Menzo “creëert” evolueert en spreekt tot de verbeelding, ook bij het publiek dat wellicht niet thuis is in deze wereld. De jury is onder de indruk van de keuzes die Menzo maakt in het tonen van haar hoofdpersonage. Tegen de verwachtingen in kiest Menzo voor de verstilling. Startend met stilering, wordt het tempo opgepakt en het personage letterlijk en figuurlijk opgeblazen. Met Jezebel weet Menzo op originele wijze het icoon van de zwarte vrouw in hiphop cultuur van een nieuw perspectief te voorzien.’

Florian Myjer & Kim Karssen / Frascati Producties

Florian Myjer & Kim Karssen / Frascati Producties

Nominaties BNG Bank Theaterprijs 2020

De jury:
‘Theatermakers Kim Karssen en Florian Myjer stellen zichzelf voor de schijnbaar onmogelijke opdracht om het gehele meesterwerk van Tolstoj op de planken te brengen en komen verrassend goed uit de strijd. Ze weten de sfeer van het boek op een originele manier te vertalen in een ingenieus en verbeeldingsvol decor en aanstekelijk spel. De performers verweven moeiteloos anekdotes over hun eigen leven door het originele verhaal. Op deze manier verbinden deze makers het eeuwenoude Russische verhaal met 21e-eeuwse, westerse millennial problematiek. Er is ruimte voor grote epische verhalen en meeslepende emoties, maar ook voor zelfspot en kritische reflectie op hun eigen leven. Een heerlijk aanstekelijke voorstelling van twee ijzersterke performers.’

Sluiten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!