Programma
& Tickets
5 t/m 15 september 2019 — Amsterdam
NTF
Pro
Search

Theo d’Or


Prijs voor 'de meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol.'

VSCD Toneelprijzen

Theo Mann-Bouwmeester

De Theo d’Or is een toneelprijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de actrice die naar het oordeel van de Nederlandse Toneeljury ‘de meest indrukwekkendste dragende rol’ heeft vertolkt. De prijs is een gouden medaille, gemaakt door Eric Claus en is vernoemd naar de grote, negentiende-eeuwse actrice Theo Mann-Bouwmeester (1850-1939), de zus van Louis Bouwmeester. De Theo d’Or werd voor het eerst uitgereikt in 1955.

De Theo d’Or is één van de VSCD-Toneelprijzen die worden uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlands Theater ter afsluiting van het Nederlands Theater Festival.

Genomineerden 2019

Hanne Arendzen

Hanne Arendzen

Voor haar rol in Van de koele meren des doods – Hummelinck Stuurman Theaterbureau

De Nederlandse Toneeljury: Met goed gedoseerd spel toont Hanne Arendzen in Van de koele meren des doods hoe het leven een mens kan slijpen. Ze schiet heen en weer tussen wanhoop, verliefdheid, lust, verlangen en radeloosheid. Arendzen gaat helemaal op in het moment maar houdt tegelijkertijd steevast de controle. Haar personage is zwaarmoedig en lichtzinnig, loyaal en egoïstisch en bovenal aandoenlijk in de war. In het sterke slot maakt ze met hartstochtelijk spel voelbaar hoe aanlokkelijk de dood kan zijn.”

Astrid van Eck

Astrid van Eck

Voor haar rol in Het temmen van de feeks – Toneelschuur Producties

De Nederlandse Toneeljury: In Het temmen van de feeks maakt Astrid van Eck van Petruchio een stiekem en meedogenloos figuur, een man waarvan je werkelijk gelooft dat hij een feeks zou temmen. Steeds bewust van de genderomkering, schijnbaar op de achtergrond maar in werkelijkheid allesoverheersend, zet Van Eck een doodenge Petruchio neer, stevig, ‘mannelijk’ en toch ook met een kleine hint (zelf)spot tussen de regels door.”

Hannah Hoekstra

Hannah Hoekstra

Voor haar rol in People, Places & Things – Toneelgroep Oostpool

De Nederlandse Toneeljury: “Hannah Hoekstra trekt in People, Places & Things alle registers open. Dit doet ze met een perfecte tekstbehandeling en zeer indrukwekkend fysiek spel. Zo manipuleert ze zowel haar tegenspelers als het publiek. Ze stort zich er helemaal in, dwingt ons naar de plek waar ze ons hebben wilt, en weet ook te ontroeren. Een magistrale tour de force.”

Kristien De Proost

Kristien De Proost

Voor haar rol in All Inclusive – Julian Hetzel / CAMPO / coproductie Frascati Producties

De Nederlandse Toneeljury: “Kristien De Proost creëert in All Inclusive een museumgids die herkenbaar is en gelijktijdig een grote afkeer opwekt. De subtiele details die ze in haar spel legt, geven blijk van een uitmuntende controle over haar personage. Het is bijzonder hoe De Proost iedere avond flexibel en overtuigend weet te reageren op de confrontatie met de realiteit.”

De jury: “Karina Holla weet in de voorstelling Romp alle expressie en zeggingskracht samen te ballen in hoofd en stem. Gekluisterd aan het bed maakt ze haar performance zowel aangrijpend als jaloersmakend vitaal en levenslustig.”

Sluiten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!