5 t/m 15 september 2024 Amsterdam
Cart
Search

Winnaars BNG Bank Theaterprijzen bekendgemaakt!

5 september 2020

Foto: Anna van Kooij

Vrijdag 4 september maakte de jury van de BNG Bank Theaterprijs 2020 de drie winnaars bekend van de drie stimuleringsprijzen van elk € 15.000. Tijdens deze middag, die in het teken stond van jonge makers én jonge zakelijk leiders is eveneens bekendgemaakt dat het Anne Faber Stipendium 2020 aan Felix Welsink is toegekend.

De 3 winnaars van de BNG Bank Theaterprijzen zijn:

Marte Boneschansker – BLOOS de mannen
Uit het juryrapport:
“Vanuit het bewezen concept van haar eerdere voorstelling BLOOS komt Marte Boneschansker nu met een nieuwe theatrale performance BLOOS de mannen. Niet zomaar een herhaling van zetten, maar een nieuwsgierig makend vervolg met een eigen, unieke vorm. Met haar eigen en sensitieve makerschap werkt Boneschansker aan een herkenbare signatuur en maakt de jury nieuwsgierig naar de diversiteit aan perspectieven op mannelijke intimiteit.”

Sonja van Ojen & Hendrik Kegels – DORP
Uit het juryrapport:
“In tijden waarin we allemaal steeds individualistischer worden, zoeken Sonja van Ojen en Hendrik Kegels in DORP juist naar het verband van alles met alles. Een blik van bovenaf op een denkbeeldige samenleving. De verbeeldingsvolle kracht van de beschreven miniatuurwereld in de maquette maakt nieuwsgierig naar hoe de wereld waarin wij leven terugkomt in de performance.”

Nastaran Razawi Khorasani – Absent Voices
Uit het juryrapport:
“Met Absent Voices doet Nastaran Rasawi Khorasani een voorstel voor duetten met stemmen van afwezige kinderen uit Iran. Waarbij zij vanaf verlaten speelpleinen het publiek uitnodigt om hun horizon te blijven verleggen en datgene dat aan het zicht onttrokken wordt in het licht te zetten. Het principe van ‘act local, think global’ en het inhoudelijk ingaan op (nieuwe) werkelijkheden van lockdowns en postlockdowns waarbij zij voorbij Corona gaat prikkelt de jury.”

BNG Bank Theaterprijs 2020
Vanwege de corona-epidemie werden veel premières afgelast en besloot de jury van de BNG Bank Theaterprijs geen voorstellingen meer te nomineren voor de prijs van 2020. In plaats daarvan is een oproep geplaatst voor jonge theatermakers: iedereen kon een concept indienen voor een voorstelling op maat van de 1,5 meter samenleving. En er werd besloten om dit jaar in plaats van één bedrag van € 45.000 uit te keren aan één winnaar, drie stimuleringsprijzen ter waarde van € 15.000 elk uit te reiken aan drie winnaars.

FELIX WENSINK ONTVANGT ANNE FABER STIPENDIUM 2020

Ook is tijdens het Nederlands Theater Festival voor de derde keer het Anne Faber Stipendium uitgereikt aan een jonge en talentvolle zakelijk leider in spé: Felix Welsink. Met het stipendium van 15.000 euro kan Felix belangrijke vervolgstappen zetten in de ontwikkeling van zijn zakelijk leiderschap binnen de podiumkunsten.

Felix Welsink (1995) heeft na zijn studies Behavioral Economics, BA Theaterwetenschap en BSc Economie al de nodige ervaring opgedaan binnen en buiten de cultuursector. Zo was hij Fundraising Data Strategist en relatiebeheerder bij Nationale Opera & Ballet, penningmeester van Stukafest en liep hij stage bij PWC. Op dit moment is hij zakelijk leider bij Studio Salix.
De selectiecommissie ziet in Welsink met zijn enthousiasme, ambitie en zelfverzekerdheid een talentvolle zakelijk leider voor de cultuursector. Kunst en cultuur kan volgens Welsink nog veel meer impact maken, als zakelijk en artistiek elkaar versterken. En die bruggen, tussen zakelijk en artistiek en tussen beleid en praktijk, wil Welsink gaan bouwen.

Anne Faber Stipendium
Het Anne Faber Stipendium, een initiatief van Het Huis Utrecht, ondersteunt talentvolle startende zakelijk leiders binnen de podiumkunsten in het doorontwikkelen van hun visie, kennis en leiderschap. Het stipendium wordt vanaf 2018 jaarlijks aan één kandidaat uitgereikt en bedraagt een toelage ter waarde van € 15.000 voor scholing, coaching, netwerkvorming en een kleine bijdrage in het levensonderhoud.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Het Nederlands Theater Festival gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je op de hoogte te houden van ontwikkelen omtrent het programma van het festival. Laat ons hieronder weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken in de voettekst van elke email die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via kantoor@tf.nl. We zullen jouw gegevens met respect behandelen. Bezoek onze website www.tf.nl voor meer informatie over onze privacypraktijken en ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen gebruiken voor de door jouw aangegeven doeleinden. We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices.

Venster sluiten