Nieuws
7 t/m 17 september 2023 — Amsterdam
NTF
Pro
Search

Winnaars Zilveren Krekels 2017 zijn bekend!

28 maart 2023

 

De winnaars van de Zilveren Krekels zijn door de VSCD-Jeugdtheaterjury bekendgemaakt. Op 17 september worden de uiteindelijke winnaars van de Gouden Krekel bekend gemaakt tijdens het Gala van het Nederlands Theater,  waar alle belangrijke Toneelprijzen worden uitgereikt waaronder de Louis en Theo d’Or. De Zilveren Krekels zijn de Jeugdtheaterprijzen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) voor de meest indrukwekkende podiumprestatie en productie van het seizoen.

Zilveren Krekel voor meest indrukwekkende jeugdproductie:

Moes (1,5-5) van Casier & Dies
De jury: ”Een prachtige, beeldende voorstelling voor hele jonge kinderen over geheimzinnige kastjes, gekke keukenmachines en de zoete geur van zelfgemaakte appelmoes. Moes blinkt uit door het wonder te zien in het kleine en alledaagse, zoals de betoverende beweging van het (laten) schillen van een appel. De weg die een appel aflegt, van boom tot pot, groeit in deze voorstelling uit tot een fantastische reis, vol grappige beelden en muzikale oplossingen.

It’s my mouth I can say what I want to (14+) van Toneelgroep Oostpool & Theater Sonnevanck
De jury: ”Deze scherpe satire over het gevaar van de verspreiding van nepnieuws en ‘alternatieve feiten’ koppelt een belangrijk, actueel onderwerp op wonderlijk lichte manier aan de leefwereld van jongeren. Hilarisch én confronterend, maar nooit belerend. Want alle grappen en grollen leiden uiteindelijk tot één belangrijke conclusie: nepnieuws maken we met z’n allen en daarmee is iedereen verliezer.” 

Elements of Freestyle (8+) van ISH Dance Collective
De jury: ”Regisseur Marco Gerris is op zijn best in deze fraai uitgelichte voorstelling over de kracht van een collectief en de dynamiek van straatkunst. Tien stoere performers heersen over hun techniek, ieder in hun eigen discipline, maar stellen die allemaal in dienst van een totaalconcept. Een jongensachtige show die meer is dan een optelsom van uitblinkers.”

Zilveren Krekel meest indrukwekkende podiumprestatie

Wikke van Houwelingen en Marloes van der Hoek voor hun decorontwerp voor Oorlog (6+) van Theater Artemis
De jury:”Het podium lijkt volgestort met willekeurige rommel, maar niets is minder waar. De cast bedacht een knap verband in alle bezems, ballen, autobanden, asbakken, wastobbes, wereldbollen en wc-brillen. Een inventief decorontwerp dat voor jong en oud duidelijk maakt dat in iedere oorlog onzichtbare krachten aan de touwtjes trekken.”

De VSCD Jeugdtheaterjury 2017

Colette van Wees (voorzitter, programmering De Krakeling, Amsterdam), Raoul Boer (directeur Rabotheater Hengelo), Annette Embrechts (theater- en dansrecensent), Gonny Gaakeer (actrice), Hillechien Steenbruggen (programmering en marketing Schouwburg Het Park, Hoorn), Marieke van Duin (jeugdprogrammeur en medewerker educatie Theater De Vest, Alkmaar) en Leontien Wiering (directeur Het Klooster, Woerden).

De prijsuitreiking

Tijdens het Nederlands Theater Festival en TF Jong (7 t/m 17 september 2017) worden de genomineerde voorstellingen, indien mogelijk, gepresenteerd in Jeugdtheater de Krakeling. Op zondag 17 september ontvangen de genomineerden hun Zilveren Krekel tijdens de Jeugdtheatermiddag in De Krakeling. Het festival wordt afgesloten met het Gala van het Nederlands Theater waar de Gouden Krekel 2017 voor de meest indrukwekkende productie en de meest indrukwekkende podiumprestatie wordt uitgereikt.

 

Lees hier het juryrapport

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Venster sluiten